25 Haziran 2020
Ermenilerin 'Bruki Aşireti' Düşmanlığı
Tarihsel gerçeklikler güncel konuşmaların panzehiri gibidir.

Bruki Aşiretine mensup bir milletvekilinin ‘Ermenileri Katlettik’ ifadesi, hala  Bruki Aşireti mensupları tarafından saygıyla bahsedilen ve anılan rahmetli Kinyas Kartal’ın anılarında aktardıklarıyla çelişmektedir.

 

Aşiretin hala en saygın kişisi, zamanının aşiret lideri Van Milletvekili Kinyas Kartal  ‘Erivan’dan Van’a Hatıralarım’ adlı kitabında Ermenilerle yaşadıkları sorunlara değinmekte, babası Bedir Beyin Ermeniler tarafından katledildiğini bildirmektedir.

 

Van’ın sosyolojisini bilen herkes şunu çok net bilir ki ‘Bruki Aşiretinin hala en saygın kişisi zamanının Aşiret lideri rahmetli Kinyas Kartal’dır. Bruki Aşiretinde bu güne kadar Kinyas Beyin boşluğunu kapatacak  bir kişi  çıkmadığı gibi, onun yerini dolduracak bir kişi de olmayacak gibi gözüküyor.

 

Ailesinin Erivan’da yaşadığını belirten Kinyas Kartal anılarında:

“Rahmetli Babam Bedir, bir Ermeni haininin kurşunu ile şehit oldu. Bu Ermenilerin ailemize ve aşiretimize verdiği ilk acı değildi. Son acı da olmadı. Bundan sonra Ermenilerle olan kanlı mücadelemiz devam edip gitti. Onlar bizi o bölgeden söküp atmak istiyorlardı. Kendi bölgelerinde Müslüman istemiyorlardı. Müslümanların olmadığı bir Ermeni yurdu düşünü gerçekleştirmek için uğraşıyorlardı. Tek tek işledikleri cinayetlerle bizi yerimizden söküp atamadılar. Sonradan köyleri basmaya evleri ve ekinleri yakmaya başladılar. Böylece bizimle onların arasında bir ölüm kalım savaşı başladı ve sürdü.”(Erivandan Van’a Hatıralarım)

 

Anılarının devamında:

 

“9. Kafkas Tümeni Erivan'dan geri çekilince denge, Ruslardan destek görmekte olan Ermeni çetelerinin lehine döndü. Babam Bedir Bey'in şehit olmasından sonra aşiretimiz İran'da bir yıl daha kaldı. Bu yılı takip eden dönemde yurdumuza Türkiye'ye döndük. 1920-1923 yılları arasında Van bölgesine olan ilticamız devam etti. Bizi yerimizden, yurdumuzdan eden; malımızı, mülkümüzü yakıp yıkan canımıza kıyan Ermeni zulmü -maalesef Ermeniler yeni cinayetleri ile bize hatırlatılıncaya kadar  unutulmuştu” (Erivandan Van’a Hatıralarım)

 

Bizim aşiretin yaşlılarından Kafkasya'daki Zeve köyünde Ermenilerin yaptığı katliamı bilmeyen yoktur. Bu acı hatıranın ağıtları bile vardır.

Ermenilerin bize yaptığı asıl büyük mezalim İran'dan geçerken yol boyunca oldu. Hiç beklenmedik bir anda çeteler saldırıya geçerlerdi. Geceleri çadırları basar sırf öldürmüş olmak için ateş ederlerdi. Hayvan sürülerimizi toplu halde imha eden Ermeni çeteleri hatırlıyorum. Adeta soyumuzu sopumuzu kazıyıp yok etmek istiyorlardı(Erivandan Van’a Hatıralarım)

 

Bruki Aşiret mensupları arasında saygınlığı devam eden ve hürmette kusur gösterilmeyen rahmetli Kinyas Kartal anılarında Ermenilerin Brukilere  yaptığı saldırıları, ölümleri, katlıamları ve zulümlerini anlatıyor. Brukiler dahil olmak üzere Müslümanların Erivan’ı terk etmek zorunda kaldıklarını bildiriyorsa, Ermenileri katlettik söylemi ve iddiası pekte reel durmuyor.  

 

Van’daki Ermeni köylerine yerleştikleri için eleştirilen Bruki Aşireti mensuplarının terk etmek zorunda kaldıkları Erivan’daki topraklarına da Ermeniler yerleştiği gerçeğini unutmamak gerekir. Ermeniler Osmanlı-Türkiye sınırları içinde Rusyan'nın desteğiyle  yaptığı ihanetin benzerlerini Osmanlı ve Türkiye dışında yaşayan müslümlara da yapmıştır. Kinyas Beyin anıları örneklerden sadece biridir. 

 

Kinyas Kartal’ınBabasının kurduğu düzeni yıkan oğlun düzenini de onun oğlu yıkar” tavsiyesini ‘Ermenileri Katlettik’ haksız iddiasında bulunan HDP’le vekile hatırlatmış olalım.  

 

 

KİNYAS KARTAL KİMDİR
 
Bruki Aşireti Türkiye lideri Kinyas Kartal 1900 Rusya doğumludur.  Bakü Harp Okulunu bitiren Kartal Azarbeycan'da teğmenlik yaptı. Kartal 1922 yılında 22 yaşındayken Türkiye'ye iltica etti. TBMM'de 15 yıl parlamenterlik ile bir dönem Meclis Başkanlığı  yaptı. Kartal 1926'da İzmir'e, 1937'de Trakya'ya, 1960'da Sivas'a sürüldü. 24 Mayıs 1991 tarihinde hayatını kaybetti
 
 
ÖNCEKİ YAZIM: VAN'DAKİ BASINDA KRİPTO FETÖCÜ VAR MI?
 

 

Yorum Ekle



M.SALİH GEÇKEN
Copyright, 2017 © M. Salih Geçken - Kisisel Web Sitesi